User Tools

Site Tools


sexualkunskap

Sexualkunskap

Preventivmedel

Manliga

Förutom kondomen finns det inte många preventivmedel för killar, men inom en inte alltför avlägsen framtid kan det finnas ett alternativ: vasalgel. Det fungerar genom att en injektion bildar en gel inne i vas deferens (därav namnet). Vid försök – på babianer och kaniner – har detta förhindrat spermier att färdas ut ur testiklarna, och därmed även förhindrat befruktning. Och eftersom det är möjligt att lösa upp gelen med en enkel injektion så är det även möjligt att få barn i framtiden, vilket inte varit möjligt med det kirurgiska alternativet vasektomi (man kan ibland återställa sädesledaren, men inte alltid).

Eftersom det inte är baserat på hormoner är riskerna för biverkningar mycket mindre än för t.ex. det klassiska p-pillret för kvinnor.

Nu är det inte klart att användas på människor ännu, men med lite tur kan det inom några år finnas tillgängligt.

Kondom

En komdom rullas ned över penis och ger ett mycket bra skydd både mot oönskad graviditet och mot sexuellt överförbara smittor.

Vasektomi

En vasektomi är ett kirurgiskt ingrepp som kapar sädesledaren, och på så vis förhindrar gravivitet. Normalt sett är det inte möjligt att återställa dem (det går, men operationerna lyckas i mindre än 50% av fallen), men däremot kan man ofta extrahera spermier via en biopsi1) och sedan åstadkomman en graviditet via en IVF.

Kvinnliga

Hormonella

P-piller

Eftersom det finns en naturlig period – graviditeten – när äggstockarna inte släpper ifrån sig några ägg är det relativt enkelt att få till ett p-piller för kvinnor: ställ bara in hormonnivåerna så att äggstockarna tror att det inte är läge att producera mogna ägg.

P-spruta

P-stav

Icke-hormonella

Barriär

Barriärer är olika metoder som förhindrar att spermier och ägg kommer i kontakt med varandra.

Observera att endast kondom och femidom ger ett skydd mot sexuellt överförbara smittor

Pessar

Pessar fungerar som en barriär som hindrar spermier från att nå livmodern, och placeras över livmodertappen innan samlaget (den kan sitta inne före samlaget), och bör sitta kvar en tid efter samlaget.

Femidom

En femidom är den kvinnliga motsvarigheten till en kondom, den placeras i slidan före samlaget (den hålls på plats av en ring i vardera änden), och skall liksom kondom användas under hela samlaget. En femidom ger samma skydd mot smittöverföring som en kondom.

Övriga

Spiral

Externa länkar

1)
en nål förs, under lokalbedövning, in i bitestikeln eller testikeln och spermier sugs ut
sexualkunskap.txt · Last modified: 2016/10/29 09:38 by 127.0.0.1